Bewust positief

‘Winter is coming’, klinkt het onheilspellend als er weer een nieuwe reeks van Game of Thrones aankomt. Ook bij ons dreigt de winter. En dat na een jaar waarin we al heel wat onheilsboodschappen te horen kregen…

De wereld staat in brand, op andere plaatsen smelt en overstroomt hij. Bevolkingsgroepen verplaatsen zich om te overleven en stuiten op hekken en muren zonder deuren. De politiek rijdt zich vast, verrechtst – ook in ons kleine landje – en biedt geen oplossingen meer. We stikken in miljoenen tonnen plastic, en de vraag rijst of we die berg of die soep in de oceaan ooit nog weggewerkt krijgen. Het economische groeimodel stuikt in elkaar, crisis is de nieuwe norm. En op persoonlijk niveau: veel mensen zijn ongelukkig. Gevoelens van eenzaamheid en depressie nemen toe, vertellen de statistieken.

Dat kan tellen als dystopisch beeld. Dan denk ik meteen aan de wereld waarin die andere topreeks zich afspeelt, The Handmaid’s Tale. Ik wil maar zeggen: soms moet het echt heel erg worden voordat het weer beter wordt. In die zin was 2019 een jaar van bewustwording. Alweer zoveel mensen meer die beseffen hoe erg het met de wereld gesteld is. Want wie zijn kop nog in het zand wil steken, zal steeds dieper moeten graven. Hoe meer bewustzijn, hoe meer hoop, zeg ik altijd. Dus alle redenen om dit jaar positief af te sluiten.

Vaak hoorde ik het afgelopen jaar ook de schreeuw om meer verbinding. Meer lijflijk samenkomen, elkaar echt aanraken en voelen, samenzijn en samenwerken. Ook mentaal: elkaar echt begrijpen in plaats van stijfkoppig in het eigen gelijk te blijven staan. Verschillen van mening is dik in orde, en hoeft niet tot een gevoel van ‘wij tegenover zij’ te leiden.

Mensen zijn ook meer en meer op zoek naar verbinding met zichzelf. De boeken over persoonlijke ontwikkeling scoren hoog op de lijst van bestsellers. Want: eerst een goeie verbinding met jezelf, en van daaruit naar de ander. Alweer goed nieuws! Vergeet nooit dat het dagelijks journaal ons vooral slecht nieuws voorschotelt. Hierop wijst historicus Rutger Bregman ons in zijn nieuwe bestseller ‘De meeste mensen deugen’. We zouden bijna voorbijgaan aan alle positieve initiatieven die ontspruiten aan de basis. We komen dichter bij de kritische massa die voor een ommekeer kan zorgen, en dat is voelbaar.

Met ons dossier ‘van ik naar wij’ willen we inspireren. Omdat zoveel oplossingen al bestaan. Niet alleen vanuit wetenschap en technologie, maar vooral vanuit het verlangen van de mens naar een ander soort samenleving. Lees de verhalen van Séverine, Aline, Jan en Eveline die, ieder op hun eigen manier, de omslag hebben gemaakt. Dat vraagt vooral een verandering van instelling, een shift van het eigenbelang naar de zorg voor het grotere geheel dat ons allen verbindt. Of, zoals één van hen zegt: ‘De transformatie start vanuit het hart’ (p. 87).

Ik zou bijna zeggen: alles komt goed. Maar zover zijn we nog niet. Toch heeft de mens altijd een keuze. Wij kunnen elk moment beslissen: ik doe het morgen anders. Alles is een kwestie van perspectief en bewustzijn én de actie die we daaraan kunnen koppelen. We leven nog steeds niet in Westeros of Gilead. Bij Psychologies hebben we alvast gekozen: in 2020 gaan we voor een betere wereld!

 

Tanja Dierckx is hoofdredacteur van PSYCHOLOGIES

tanja@psychologies.be