Allemaal aan de vitamine D?
Onderzoek toont een verband aan tussen Covid-19 en vitamine D-tekort. Hoe ziet die link er precies uit? En is het een goed idee om extra vitamine D te slikken? Als we vitamine D zeggen, denken we meteen aan de zon, want zonnestralen zorgen ervoor dat we zelf deze vitamine kunnen aanmaken. Vitamine D zorgt voor de normale werking van het immuunsysteem, de opname van calcium, magnesium en fosfaat uit onze voeding, mineralen die we nodig hebben voor de opbouw van sterke botten, tanden en spierweefsel.
Uit voeding
In België schijnt de zon maar de helft van het jaar voldoende sterk, dus in die tijd moeten we een
voorraad aanleggen om de rest van het jaar door te komen. Sabrina Marx, klinisch psycholoog en expert in de nutritional psychology, vertelt: “Bij veel mensen treedt een tekort aan vitamine D op omdat ze zich beschermen met kleding of zonneblokkers of omdat ze te weinig buiten komen.” Naast het grootste gedeelte dat we zelf aanmaken door de zon, halen we vitamine D ook voor een derde uit onze voeding, vooral uit vette vis. “Toch geloof ik niet dat we zonder supplementen aan genoeg vitamine D komen, want de kwaliteit van onze voeding is verminderd, we leven op vervuilde grond, ademen onfrisse lucht in en staan te vaak onder stress”, aldus Marx.
Chronische stress
Onderzoek toont al lang aan dat Vitamine D een belangrijke rol speelt in het imuunsysteem. Zo komen we bij de vraag: welke rol kan vitamine D spelen in de strijd tegen Covid-19? Men spreekt bij Covid-19 vaak over “de cytokinestorm”, een grote ontstekingsreactie die tot de dood kan leiden. Uit onderzoek blijkt dat je bij een tekort aan vitamine D en coronabesmetting meer risico hebt op een cytokinestorm. Dat zorgt ervoor dat besmette mensen met een vitamine D-tekort twee keer zoveel kans lopen om te overlijden. Daarnaast bestaat er ook een relatie tussen vitamine D en stress. Chronische stress veroorzaakt een tekort aan vitamine D doordat vitamine D en cortisol, het ‘stresshormoon’, uit dezelfde grondstof worden gemaakt. “Ook hier kun je supplementen nemen, maar de ideale remedie is uiteraard de stress wegnemen, of er gezonder mee leren omgaan”, legt Marx uit.
Kleine dosis
Klachten die op een tekort aan vitamine D kunnen wijzen zijn spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid en lusteloosheid. Als je wil checken of je voldoende vitamine D hebt, kun je bij de huisarts terecht voor een bloedtest. Wie met een vitamine D-tekort zit, kan supplementen nemen. Volgens Marx hou je best wel rekening met deze aanbevelingen: “Idealiter neem je dagelijks een kleine dosis gedurende enkele maanden, zo werk je preventief. Kies voor kwaliteitsvolle biologische actieve supplementen en voor vitamine D3 in een olie-emulsie (kleine pareltjes), dat wordt beter door het lichaam wordt opgenomen in vergelijking met de opname uit tabletten.
Besluit
Op zich beschermt vitamine D je tegen geen enkel virus, dat doet geen enkele vitamine. Maar een
goede vitamine D-waarde is zeer belangrijk voor onze algemene weerstand. Daarom: ga voldoende buiten wandelen in het zonnetje, eet gezond en vul tekorten aan met supplementen.
Maak de juiste keuze
In de winkels vind je tal van vitamine D-supplementen. Onze keuze gaat uit naar het D-Pearls-assortiment dat verkrijgbaar is in de apotheek. Deze kleine parels van natuurlijke vitamine D3 zijn gemakkelijk in te nemen en te verteren en helpen je de aanbevolen hoeveelheid vitamine D te bereiken. Doseringen voor elke leeftijd, gaande van 200 voor de kleinsten, tot 800, 1520 en 3000 zorgen ervoor dat al je behoeftes worden voorzien. Vraag je arts of apotheker om advies. Het assortiment van D-Pearls wordt aangeboden door Pharma Nord, een Deens farmaceutisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie en distributie van wetenschappelijk onderzochte en goed gedocumenteerde voedingssupplementen. Verkrijgbaar in alle apotheken.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be