alcoholvrij feesten

Let’s go virgin! Waarom het zonder alcohol ook kan

MAAR …

… wetenschappers discussiëren nog altijd over de vraag of met mate drinken niet juist gezond is. Lange tijd werd gezegd dat één à twee glaasjes alcohol per dag, en dan vooral rode wijn, hart- en vaatziekten voorkomt. Later onderzoek sprak dat tegen en toonde aan dat geen alcohol altijd beter is dan een beetje alcohol. Volgens die laatste studies wegen de eventuele positieve effecten niet op tegen de nadelen, en is gezond eten en bewegen een veel beter alternatief. Omdat op dit moment niemand het echt lijkt te weten, is de algemene richtlijn om matig te zijn met alcohol: maximaal één glaasje per dag voor vrouwen en twee voor mannen (mannen mogen meer drinken omdat ze een grotere lever hebben). Sommige artsen zeggen dat dat matige alcoholgebruik een voordelig effect kan hebben bij mensen boven 45 die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. (Let wel: een glaasje per dag creatief ombuigen naar zeven consumpties in een avond is geen gezond idee.)

… in Europa is alcohol verankerd in de cultuur. Verjaardagen, netwerkborrels, de eindejaarsfeesten: ze zijn ondenkbaar zonder de aanwezigheid van een wijntje of een glas cava of champagne. In Amerika, waar de trend van de alcoholloze feestjes vandaan komt, is niet drinken maatschappelijk meer ingebed. Zo is alcohol er een stuk strenger gereglementeerd. Je mag er pas vanaf je 21ste drinken en wie jonger is, mag zelfs niet met een cola aan de bar zitten van een café of restaurant waar alcohol geserveerd wordt – ook niet in het gezelschap van iemand boven de 21. Dat maakt het culturele draagvlak voor alcoholvrije feestjes in de VS groter dan hier.

… verschillende studies hebben aangetoond dat het stressgehalte van mensen nog nooit zo hoog was. En wat geeft meer instantontspanning dan alcohol – op een gezellige manier dan nog? Veel mensen vinden het dan ook heerlijk om na een zware dag op het werk een glaasje wijn te drinken, bijvoorbeeld bij het koken. Andere voordelen van (een beetje) alcohol zijn dat je er vrolijk, zelfverzekerd en spraakzaam van wordt. Je kan je afvragen wat daar mis mee is, als je het matig houdt. En zelfs als het een keer niet met mate is, kan je je diezelfde vraag stellen. Want hebben we niet haast allemaal enkele spannende verhalen waar alcohol een grote rol in speelde en waar we geamuseerd op terugkijken?

… de horeca biedt niet-‘drinkers’ weinig alternatieven. Ja, er is bruiswater, frisdrank, thee en koffie en soms alcoholvrij bier of als je geluk hebt één of andere virgin cocktail, maar daarna houdt het meestal op. Veel niet-drinkers pleiten dan ook voor een uitgebreider assortiment mocktails (alcoholvrije cocktails), (suikervrije) vruchtensappen en alcoholvrije wijn.

De trend

Vanuit Amerika is er een nieuw fenomeen komen overwaaien: alcoholvrije feestjes. Op dit moment krijgt de trend vooral navolging in Europese steden zoals Londen, Parijs en Berlijn. In ons land zijn de alcoholloze party’s voorlopig nog schaars, maar zie je wel al enkele gelijkaardige initiatieven opduiken. Zo werd in Leuven op de Oude Markt een alcoholvrij pop-upcafé geopend. Daarvoor was er de campagne 30 of 40 dagen zonder alcohol, naar analogie met Dagen zonder vlees. En hier en daar worden hippe recepten van alcoholvrije cocktails gedeeld.

Meer lezen

Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol, René Kahn (Uitgeverij Balans, 2016)