Ama Koranteng-Kumi is communicatiedeskundige, oprichtster van de doe-tank Creating Edges en werkt als publiciste. Aan The School of Life in Antwerpen geeft ze de klas How to be resilient.
Waarom een klas over veerkracht?
Ama Koranteng-Kumi: ‘We gaan er over het algemeen van uit dat als we ons best doen, hard genoeg werken en onze verantwoordelijkheden opnemen, het leven soepel zal verlopen. Maar dat is niet zo. Het leven is intrinsiek oneerlijk. Er kan jou of je dierbaren altijd iets overkomen. Je kan blunderen, je job verliezen, ziek worden, te maken krijgen met een relatiebreuk … De vraag is: hoe ga je daarmee om? Veerkracht betekent dat je op zo’n moment weet: wat er ook gebeurt, ik heb de overtuiging, de tools en de emotionele weerbaarheid om ermee om te gaan. Het betekent dat je je bewust bent van je manier van denken (bijvoorbeeld doemdenken) en van je gedragingen (bijvoorbeeld jezelf terugtrekken, niks meer durven ondernemen) en dat je er iets aan probeert te doen. Je buigt de situatie om. Gemakkelijk is dat niet per se. Of we veerkrachtig zijn of niet, hangt grotendeels af van wat we verzameld hebben in onze eerste vijf levensjaren als kind: onze eerste verzorgers hebben een grote impact op hoe we denken en dus ook op onze veerkracht. Veerkracht ontwikkelen is een proces. Je bouwt het op; zo geeft de ervaring dat je ergens overheen geraakt bent je telkens een basis voor de volgende uitdaging.’
TIPS voor meer veerkracht
Sta bewust stil bij je tegenslag, duw het niet weg. In onze cultuur hechten we zoveel waarde aan succes dat we een heel onrealistisch beeld hebben van het leven. We denken bijvoorbeeld dat we controle kunnen hebben over alles. Dat is een illusie. Tegenslag en teleurstelling horen nu eenmaal bij het leven. Als je kan accepteren dat dat soort ervaringen onvermijdelijk zijn, ben je al een eind verder. Heb begrip voor je eerste reactie. Bij een tegenslag kan je je heel onzeker voelen, alles in vraag stellen, machteloosheid ervaren of denken dat de wereld stopt met draaien. Of je hebt uit schaamte misschien de neiging om je even helemaal terug te trekken. Dat is oké. Het even niet meer weten is een normale reactie. Als je dat kan accepteren, zal je minder snel panikeren. Maar probeer daarna iets met je situatie te doen. Deel je verhaal met mensen bij wie je je veilig voelt (en mijd criticasters). We vinden het doorgaans heel moeilijk en beschamend om te falen. Maar door je ervaring te delen, kan je die schaamte juist te boven komen. Erover praten verlicht je en zorgt er ook voor dat mensen die het goed met je menen met je mee kunnen nadenken over een oplossing. Bewust in verbinding gaan met anderen kan een keerpunt betekenen. Weet dat je er niet alleen voor staat. Kijk wat je uit de ervaring kan leren. Tegenslag kan je sterker maken en bijdragen tot je persoonlijke ontwikkeling. Ga na welke bouwstenen de ervaring je geeft om het de volgende keer anders en misschien beter te doen. Neem de verantwoordelijkheid op voor je eigen leven, maar wees tegelijk zacht en mild voor jezelf.
www.theschooloflife.com/antwerp/kalender