Hoe ga je (beter) om met je familie?
Durf ook persoonlijke vragen te stellen
Als je weet hoe je oma eruitzag als jonge vrouw, welke uitdagingen je grootvader heeft gehad, hoe moeilijk je moeder het heeft met keuzes maken … brengt dat je dichter bij jezelf. Ook psychologische thema’s zijn dikwijls een familieverhaal. Het laat je zien dat je deel uitmaakt van een groter geheel en er niet alleen voor staat. Dat geeft steun in je dagelijks leven.
Neem op tijd afstand
Soms zit je zo in een familiesituatie dat je niet meer goed kan schouwen wat er werkelijk aan de hand is. Overspoelt een gebeuren je, neem dan een beetje afstand om onopgeloste emotionele zaken een plaats te geven.
Vertel niet zomaar de waarheid
Misschien zijn er zaken die je zou willen uitspreken: je zit met iets, er is wrok, of er hangt nog een geheim … Check dan eerst of het in jouw familiecontext wel veilig is. Probeer je in de schoenen te plaatsen van alle betrokkenen, ook zij die je misschien gekwetst hebben. Tact en empathie zijn belangrijk om een sfeer van luisterbereidheid te creëren.
Kijk op het einde van het jaar of er iets is wat je kan afsluiten
Wrok kan veel tegenhouden in een familie. Is er iemand die je niet vergeven hebt? Hoe komt dat precies? Bevraag jezelf. De eindejaarsperiode is een goede periode om familiezaken onder de loep te nemen.
Meer info
www.theschooloflife.com/antwerp/kalender