deugddoend cadeau

Doosje vol inzicht

Sommige cadeaus eet je in drie happen op, andere lees je in een avond uit, maar van dit doosje inzicht heb je eindeloos deugd.

Tekst Hade Wouters – Foto Shutterstock

Zondagavond. Met frisse tegenzin stap ik in de auto op weg naar vrienden met wie ik het omdenken-spel ga testen. We geraken in gesprek en ik wil het spel al opbergen omdat we allemaal moe zijn en morgen weer aan een drukke week beginnen, als we toch besluiten een rondje om te denken. Het omdenken-spel stelt provocerende vragen, waarmee je elk probleem tot een mogelijkheid omdenkt. Om de beurt formuleren mijn vriendinnen en ik iets waarmee we worstelen. Gniffelend leggen we elkaar vragen voor. Gaande van ‘Wat wil je dan wel?’, over ‘Wat zou een kind zeggen dat het probleem is?’ tot ‘Ik snap het niet. Wat is nou eigenlijk precies je probleem?’ en ‘Ben je niet zelf het probleem?’. De energie van de avond verandert meteen, de zondagavondmoeheid verdwijnt als sneeuw voor de zon en we opperen zelfs een maandelijkse omdenk-avond. We moeten onszelf dwingen om het spel af te ronden en ik rij tevreden naar huis met een paar omgedachte problemen in mijn hoofd. Het is leuk dat er dingen op tafel komen die normaal niet vanzelf aan bod komen. Het spel is zowel speels als transformatief. De omdenk-strategieën zijn heel effectief om vicieuze gedachtecirkels open te breken.
Kortom: Het omdenken-spel is een aanrader voor iedereen die zich durft te laten bevragen en bereid is om zijn comfortzone te verlaten. Het kan zowel in de context van een gezin als in een relatie, op het werk of in een groep vrienden gebruikt worden. Voorwaarde? Enige bereidheid tot wat hersengymnastiek.

Omdenken-spel door Berthold Gunster, uitgegeven bij ‘Ja, maar’, € 19,95, te koop via www.ja-maar.nl/winkel