Wil je je spaargeld slim beleggen, dan laat je je het best begeleiden door een professional. Maar hoe weet je of jouw bankier je geld en vertrouwen waard is? Door hem te ontmoeten en enkele gerichte vragen te stellen.

‘Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten’, zei Martin Luther King. Een uitspraak die je zeker ook kan meenemen bij het uitbouwen van een vertrouwensrelatie met je bankier. Met deze tien rake vragen toets je af of de juiste financiële gids voor je zit en of jullie een relatie kunnen uitbouwen op basis van eerlijke en transparante communicatie.

  1. Met wie heb je te maken? 

De persoon die je straks helpt je geld te beheren en beleggen, zal je in het verkenningsgesprek persoonlijke vragen stellen over je leven, je gewoontes, … Logisch dat je ook wat meer over hem te weten wil komen. ‘Heeft die persoon de nodige ervaring, waarin is hij gespecialiseerd, volgt hij regelmatig een extra opleiding?’, adviseert Veerle Haenebalcke, Managing Director/Head of Distribution bij Deutsche Bank. Richt je nieuwsgierigheid in de eerste plaats op zaken die op dat moment belangrijk zijn en laat je niet afleiden door bijkomende vragen over privézaken die er niet onmiddellijk toe doen. Over gemeenschappelijke passies kunnen jullie het later nog altijd hebben.

  1. Wat zijn de precieze voordelen van deze bank?

‘Ben je al klant, dan is het altijd goed om de toegevoegde waarde van je bank nog eens te horen. Overweeg je om klant te worden, dan is dit zelfs essentieel. Wat is de meerwaarde van deze bank? Wat onderscheidt haar van andere banken?’, gaat Veerle Haenebalcke verder. Je bent waarschijnlijk beïnvloed door reclame, door het advies van vrienden. Verzeker je ervan dat wat deze bank je kan bieden ook werkelijk overeenkomt met datgene wat je er initieel in hebt gezien.

  1. Hoe gaan jullie samenwerken?

‘Kan je je adviseur contacteren wanneer je maar wil? Per telefoon, e-mail of via sociale media? Bereikbaarheid is een cruciaal criterium.’ Het is belangrijk om regelmatig, en alleszins zo vaak je dat nodig vindt, afspraken te kunnen inplannen. Niet alleen om een antwoord te krijgen op specifieke vragen, maar ook om te kunnen anticiperen op wijzigingen in je privé- of zakelijke leven. Daar is persoonlijk contact voor nodig. Je mag bij je bankier nooit het gevoel hebben dat je stoort, je hebt recht op onverdeelde aandacht voor de vragen die je hebt.

  1. Matcht jouw portefeuille met je ambities?

‘(Her)definieer om te beginnen de ambities van je bankportefeuille: wat is jouw beleggingshorizon, wat zijn de risico’s die je bij deze belegging loopt en wat zijn je toekomstplannen? Je financiële gedrag zal natuurlijk anders zijn als je eraan denkt een huis te kopen of een mooie reis te maken, dan wanneer je vooral geld wil beleggen en mikt op een zo hoog mogelijk rendement’, aldus Veerle Haenebalcke. ‘Dit is een heel brede vraag, maar het is wel de basis.’ Het is het moment om je dromen op een rij te zetten of eventueel zelfs te overwegen zaken over een andere boeg te gooien. Het is belangrijk om je levensstijl op je financiële situatie af te stemmen en omgekeerd.

  1. Wat is de kwaliteit van de bankproducten die in je portefeuille zitten?

Uiteraard wil je alleen kwalitatief hoogstaande bankproducten in je portefeuille. Het is dan ook belangrijk om van je adviseur informatie te krijgen over de beste producten van het moment. Producten die het hoogste rendement opleveren. ‘Je moet je durven afvragen of de bankproducten “van het huis” die de traditionele banken voorstellen wel toereikend zijn. Misschien kan je bank je betere oplossingen op de financiële markt voorstellen? Krijg je breed advies, ook over producten van andere financiële instellingen?’, vraagt Veerle Haenebalcke. Durf je veeleisend op te stellen en door te vragen tot je de antwoorden krijgt die je nodig hebt. Daarvoor heb je een adviseur nodig die onbevooroordeeld te werk gaat en jouw zorgen ter harte neemt.

  1. Wat is het kostenplaatje?

‘Zijn de beheerskosten van mijn portefeuille gestegen? Zo ja, waarom? En zo nee, waarom niet? Zijn er instapkosten bij het investeren in aandelen?’, bedenkt Veerle Haenebalcke. Soms lopen de kosten hoog op. Informeer je je op voorhand, dan kan je stappen ondernemen met kennis van zaken en eventueel een manier vinden om de kosten te verlagen. Zo kom je op het einde van het jaar niet voor vervelende verrassingen te staan.

  1. Hoe proactief is je adviseur?

‘Als een van jouw producten wijzigt of als iets niet meer bij jouw profiel past, neemt jouw bank dan spontaan contact met je op?’ Het is van belang dat je financieel adviseur zich proactief opstelt en jouw financiële belangen te allen tijde vooropstelt. Je kan in de drukte van alledag nu eenmaal niet alles in de gaten houden. Verzeker je ervan dat je je bankzaken met een gerust hart aan je adviseur kan uitbesteden.

  1. Wat met de effecten die je meebrengt vanuit een andere bank?

Als je jouw portefeuille overzet vanuit een andere bank, is het belangrijk dat je bankier die effecten goed mee opvolgt. ‘Je moet een breed advies krijgen over een grote waaier aan producten. Dat is het geval bij Deutsche Bank. Wij bieden een globale analyse van alle producten waarvoor wij gemachtigd zijn om raad te geven. Dat is essentieel om een goed advies te kunnen geven, de juiste aanvullende producten te kunnen aanbieden en je te kunnen begeleiden bij het maken van de juiste keuze’, benadrukt Veerle Haenebalcke.

  1. Krijg je goed advies als er in je privéleven iets gebeurt?

Een bank kan je in moeilijke momenten natuurlijk nooit bijstaan zoals je naasten dat kunnen doen. Maar als iemand gaat scheiden, een geliefde verliest of een stresserende carrièreswitch maakt, moet je kunnen rekenen op een betrouwbaar iemand die je ondersteunt bij het maken van financiële beslissingen. ‘Het is in zulke situaties belangrijk dat je snel een afspraak kan maken, zodat je niet wakker hoeft te liggen van praktische zaken op een moment dat je met zware stress of emoties af te rekenen hebt …’ Het is een hele opluchting om te weten dat je zaken in goede handen zijn op momenten dat je je privé wat terugtrekt omdat je op dat ogenblik andere prioriteiten hebt.

  1. Wat als je weinig tijd hebt?

In dat geval moet je er zeker van op aan kunnen dat je bank – of de nieuwe bank die je benadert – oplossingen voorziet om je zoveel mogelijk te ontlasten. Je moet het beheer van je bankzaken kunnen delegeren aan specialisten die zich ontfermen over je portefeuille en je regelmatig updates bezorgen. Is dit het geval? Dan heb je de perfecte bank gekozen die bij je past!

 

deutschebank.be/contact

Dit artikel werd opgesteld in samenwerking met Deutsche Bank.
www.deutschebank.be