Uitgetest: Hoe een Fuckup Night je leven kan veranderen

Heb je ook de neiging om je bij een blunder zo ver mogelijk weg te steken? Dan heb je duidelijk nog geen Fuckup Night meegemaakt. Tijdens die events getuigen ondernemers over hun grootste falen. De beste stimulans om zelf eens een risico te wagen.

Tekst Katrien Elen – Foto Shutterstock

Ooit stuurde ik een gevoelige e-mail waarin ik vroeg om discretie in een delicate zaak naar vijftig in plaats van vijf personen. Ik voelde me ellendig en sprak er met niemand over (behalve de vijftig onterecht betrokkenen natuurlijk). Ik schaamde me voor mijn fuckup en deed er alles aan om het te (doen) vergeten. Nooit zou ik er nog aan denken, laat staan erover praten. Tot een vriendin een Yves Letermeke deed en dreigde om haar huis nooit meer te verlaten. Ik kwam weer met mijn eigen verhaal op de proppen, en het hielp. Met opgeheven hoofd en vertrouwen dat het wel weer goed zou komen, keerde ze terug naar haar job. De herinnering aan die blunder komt onverwacht weer in me op, wanneer een andere vriendin voorstelt om een kleine som geld te investeren in een gemeenschappelijk project. Mijn eerste reactie: ‘Wat als het niet lukt? Wat als we dit geld verliezen? Wat gaan de mensen denken?’ De angst voor een fuckup speelt me blijkbaar parten. Ik heb duidelijk een mentale boost nodig om op ondernemersvlak een stapje verder te gaan dan de veilige combinatie van een hoofdberoep en journalistiek werk in bijberoep. Dus schrijf ik me in voor een Fuckup Night!
Mislukkingen vieren

Fuckup Nights zijn een uit Mexico overgewaaide hype in ondernemerskringen en doen denken aan TED events. Drie of vier ondernemers krijgen elk zeven minuten spreektijd om op een podium te getuigen over hun grootste falen. Tussendoor kan je vragen stellen en achteraf is er tijd om te netwerken. In het Hasseltse Kaai16 organiseerde Unizo in april voor de eerste keer een fuck up celebration. De locatie is een voormalige meelfabriek aan het water, compleet met chesterfields en grote gouden lichtkoepels. Er zijn een dj, pintjes en burgers. De sfeer is jong en hip. Het event is bovendien live te volgen op Facebook. De zaal is snel gevuld. Ik spreek met een paar down to earth KMO-studenten. ‘We moeten leren omgaan met tegenslagen om ons voor te bereiden op de toekomst. Zulke getuigenissen vormen voor ons een echt leermoment.’ Slim! Daar was ik op mijn twintigste allesbehalve mee bezig. Anita en Annick, twee dames uit de immobiliën, juichen toe dat deze avond falen uit de taboesfeer haalt. ‘Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Veel ondernemers durven dat niet toegeven. Met de crisis zijn er hier de laatste jaren veel falingen. Vroeger dacht men dan “die zal zijn werk niet goed gedaan hebben”. Dat is niet zo. Als het slecht gaat, heb je net steun nodig van je collega’s.’ Rigo, een senior consultant vindt het positief dat we vanavond ook te zien krijgen dat ‘de grote mannen’ niet meteen succes hadden. ‘Verhalen van mislukking tot succes werken motiverend. De echte falers komen hier natuurlijk niet spreken.’

Nieuwe kans grijpen

(…)

Lees het volledige artikel in het juninummer van Psychologies.