Bosbaden, een trend om te volgen?
Forest bathing, grote trend in Japan, lijkt nu ook over te waaien naar Vlaanderen en Nederland, want deze maanden verschijnen hier maar liefst drie bosbadboeken. Spring jij mee op de trend en ga jij ook contemplatief wandelen en mediteren tussen de bomen?
Tekst: Katrien Elen – Beeld: Shutterstock
JA, want…
… een bosbad is ontspannend. Het helpt je los te komen van je laptop en smartphone en de bijbehorende stress van notificaties en pushberichten. In haar bosbadboek schrijft journaliste Annette Lavrijsen dat ze zelfs in de drukste weken toch altijd tijd maakt voor een retraite in het bos: ‘Het is de tijdsinvestering waard, want ik voel hoe ik met elke stap meer ontspan en hoe de donkere wolken in mijn hoofd steeds lichter, steeds transparanter worden. Het natuurschoon prikkelt mijn zintuigen en herinnert me eraan hoe mooi het leven is.’
… een bosbad zorgt voor een betere concentratie. Als je wandelt met aandacht voor je omgeving train je je concentratie. Daarnaast blijkt dat we ons 20% meer kunnen herinneren na een wandeling door het bos dan door een drukke stad.
… van een bosbad word je creatief.Breek je je hoofd over een onoplosbaar probleem of kamp je met een writer’s block, dan kan het bos die blokkade verbreken. Zo getuigt Anna in het Shinrin-yoku boek van dr. Qing Li: ‘Ik ben al talloze keren naar het platteland gegaan nadat ik wekenlang over mijn werk gebogen had gezeten, niet in staat een probleem op te lossen … en loste het vervolgens alsnog op. Soms is het net alsof het antwoord waar ik naar op zoek ben daar voor me tussen de bomen ligt te wachten.’
… een bosbad geeft een boost aan je immuunsysteem. Bomen scheiden essentiële oliën met antibacteriële eigenschappen af. De effecten daarvan zouden zelfs een maand na je bosbad zichtbaar blijven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bosbaden de antikankerstoffen in je lichaam doen stijgen, je bloeddruk verlagen, de stofwisseling verbeteren… Geen wonder dat je in Japan verenigingen voor bosgeneeskunde en bostherapiecentra hebt. Geen tijd voor een bosbad? In de buurt van bomen wonen is goed tegen kanker en ook aromatherapie met fytocidenvan het bos geeft mooie resultaten. Zo gebruiken psychiatrische klinieken in Japan essentiële oliën om de stemming van depressieve patiënten te verbeteren.
… een bosbad spreekt al je zintuigen aan. Een bosbad ervaar je op blote voeten of op leren schoenen, zo verbind je je met de aarde. Je raakt overweldigd door de lage zon of de ochtendnevel en hebt aandacht voor de repetitieve fractalen die je ziet in de schubben van een dennenappel of de blaadjes van een bloem. In Japan noemt men deze intense ervaring van schoonheid, yugen, naar het moment waarop het mysterie van het heelal zich even laat zien.
… bosbaden beschermt de bossen.Als bossen goed zijn voor onze (mentale) gezondheid, gaan we ze met meer respect behandelen. Niemand wil immers dat bossen gekapt of vervuild worden als onze gezondheid ervan afhangt.
… een bosbad staat los van resultaten en prestaties.Een bosbad heeft geen eindbestemming of valt niet te trackenmet je fitnessapp. Het kan misschien wat doelloos lijken, maar ontspannen we zonder die druk niet het best?
Zijn er dan geen nadelen? Toch wel… >>>