Heeft de maan invloed op jou?
Verstoorde nachten, pijnlijke maandstonden, een rothumeur … De maan oefent een grote invloed uit op lichaam en geest. Volgens sommigen dan toch, aangezien de meeste wetenschappers sceptisch blijven. Misschien is het belangrijkste wel dat je gewoon naar je eigen lichaam luistert.
Tekst Elise Donin & Erik Pigani
Sinds mensenheugenis staat de maan symbool voor vrouwelijkheid, het yin-element bij tao, een kosmische ‘moeder’ omgeven door een waas van mysterie en begiftigd met machtige krachten. ‘De maan, dat is dat continu veranderend licht in de nacht, het nachtelijke hemellichaam van het menselijk bestaan’, schreef Jung.
Symbolisch gezien bevindt de maan zich aan the dark side of the force, ze maakt deel uit van onze schaduwkant. Veel ‘maanzieke’ of ‘lunatieke’ mensen geven de maan trouwens de schuld van hun stemmingswisselingen.
‘Mijn vriendin wijt haar woede-uitbarstingen en geïrriteerdheid altijd aan de volle maan’, lacht Steven (35). ‘Een beetje zoals wanneer ze haar regels heeft: het is gemakkelijker om de oorzaak van haar humeur af te schuiven op haar menstruatie dan op haar karakter.’ Steven is een scepticus, maar het volkse geloof in de invloed van de maan op lichaam en geest gaat eeuwen terug, en is vandaag nog altijd springlevend.
Zeemannen en tuiniers bijvoorbeeld passen hun vaar- of zaaischema aan aan de verschillende fasen van de maan. En als de natuur afhankelijk is van de maancycli, waarom zouden wij dat dan niet zijn? Ons lichaam bestaat voor 80 % uit water, en de invloed van de maan op de zee is bewezen. Niet onlogisch dus dat er een verband zou zijn.
“Er is een treffende gelijkenis tussen de maancyclus en de gemiddelde menstruatie-cyclus van westerse vrouwen”
Kortere nachtrust
Bij volle maan heeft Marian (48) – normaal gezien een vrij vaste slaper – dikwijls last van verstoorde nachten. ‘Ik word verschillende keren opeens wakker, met het gevoel dat ik heel alert ben, dat al mijn zintuigen op scherp staan, alsof ik slapend waak.’ Sommige van haar vrienden lachen ermee, maar de wetenschap staat aan Marians kant.
Een team van Zwitserse biologen van de universiteit van Balen kon recent voor de eerste keer aantonen dat de maancyclus onze nachtrust beïnvloedt. De wetenschappers observeerden de hersenactiviteit, de oogbewegingen en de hormonen van dertig slapende vrijwilligers – die niet wisten waar het onderzoek over ging, zodat hun eigen overtuigingen de resultaten niet konden beïnvloeden.
Het team kwam tot verrassende resultaten. Tijdens de vier dagen voor en na volle maan is je nachtrust in totaal twintig minuten korter en heb je vijf minuten meer nodig om in slaap te vallen, terwijl de fase van diepe slaap 30 % minder lang duurt.
Een conclusie die veel stof deed opwaaien in de wetenschappelijke wereld, want tot nog toe hadden de meeste studies de hypothese dat de maan invloed heeft op onze biologische cycli naar het rijk der fabelen verwezen.
Gelijklopende cyclus
Ook veel zorgverleners op hulpdiensten hebben al ervaren dat nachten met volle maan anders zijn dan andere. Zo ook Isabelle (45), die vroeger werkte als verpleegster. ‘Het leek soms wel alsof de maan angstgevoelens uitvergroot, want bij volle maan kregen we veel meer patiënten binnen op de psychiatrische spoeddienst’, herinnert ze zich.
En in de kraamafdeling is er heel wat meer commotie, al vinden er daarom niet meer bevallingen plaats. ‘Vanaf de achtste maand beginnen al mijn zwangere vriendinnen de dag waarop het volle maan is in de gaten te houden’, vertelt Audrey (34). ‘Ze waren allemaal ontgoocheld dat ze die nacht niet bevallen zijn.’
Dat we er in ons onbewuste van overtuigd zijn dat de maan bevallingen in gang zet komt wellicht doordat er een verbazingwekkende gelijkenis is tussen de maancyclus, die 28 dagen duurt, en de gemiddelde menstruatiecyclus van westerse vrouwen. De vier fasen lopen dan ook parallel: de preovulatiefase komt overeen met een wassende maan, de ovulatie met een volle maan, de premenstruele fase met een afnemende maan en de menstruatie met een nieuwe maan.
Mind the moon
Ben je maangevoelig, besteed dan extra aandacht aan de voorbereiding van je slaap tijdens de vier dagen voor volle maan. Eet ’s avonds licht en drink geen alcohol. Maak minstens een uur voor je gaat slapen je hoofd leeg en werk bijvoorbeeld niet meer op je computer. Maak je kamer goed donker. Je kan ook gebruikmaken van rustgevende etherische olie, zoals roomse kamille: masseer een halfuurtje voor je gaat slapen twee druppels op je plexus solaris. Je vindt in de handel ook heel goede natuurlijke preparaten om de slaap te bevorderen. EP
Vrouwelijke gevoeligheid
Bijgeloof of niet? Misschien maakt het niet eens zo veel uit. ‘Als vrouwen geloven dat de maan een bevalling op een bepaalde dag op gang zal trekken, de dingen daardoor wat los kunnen laten en beter naar hun lichaam luisteren, met als gevolg dat ze hun kind ter wereld brengen, is dat dan geen positieve zaak?’, nuanceert dokter Henry Puget, pionier op het vlak van natuurlijke geneeskunde. ‘Het kan helpen om op harmonieuze manier en vol vertrouwen te bevallen.’
Puget bestudeerde ook wat zijn collega’s precies geloven in verband met de invloed van de maan, en kwam tot de conclusie dat artsen in het openbaar sceptisch zijn maar privé over ervaringen vertellen die ze toch niet helemaal kunnen verklaren. Psychisch en fysiek gezien ondergaan we trouwens niet allemaal dezelfde invloed van de maan. Iedereen heeft zijn eigen overtuigingen, zijn eigen niveau van gevoeligheid voor verdriet en emoties, zijn eigen manier om met de omgeving en de natuur om te gaan, om naar zijn gewaarwordingen te luisteren.
Dat verklaart misschien waarom meer vrouwen dan mannen beweren dat de maan effect op hen heeft. Sinds hun puberteit zijn ze gewoon dat er veranderingen plaatsvinden in hun lichaam. Geloven of niet, dat is uiteindelijk de vraag niet. Het belangrijkste is wat je voelt, lichamelijk én mentaal.
Meer lezen
In het licht van de maan. Handboek. Vieringen, symboliek en bewustwording van Petra Stam en Marja Zeeuw. Over hoe je de kracht van de maan in je leven kan integreren om intuïtiever te leven
(A3 Boeken, 2011) – In harmonie met de maan. Toepassing van de maankalender in het dagelijks leven van Johanna Pauggner en Thomas Poppe. Over de invloed van de maan op het leven op aarde, met tips op allerlei domeinen, van geneeskunde en gezondheid over voeding tot huishouding (Altamira-Becht/Gottmer Uitgevers Groep, 2002)